Choď na obsah Choď na menu

Zápis do MŠ na školský rok 2024/2025

maTERSKÁ ŠKOLA V DLHOM KLČOVE OZNAMUJE, ŽE ZÁPIS DETÍ NA PREDRIMÁRNE VZDELÁVANIE SA USKUTOČNÍ

OD 2.5.2024 DO 17.5.2024 V MŠ

PRIJÍMACÍ POSTUP:

1. VYPLNENIE PRIHLÁŠKY, KTORÚ SI STIAHNETE NA NAŠEJ WEB STRÁNKE,ALEBO OSOBNE VYZDVIHNÚŤ V MŠ V ČASE OD 6.30 DO 15.30

2. PODPÍSANIE OBIDVOMA ZÁKONNÝMI ZÁSTUPCAMI

3. POTVRDENIE PRIHLÁŠKY VŠEOBECNÝM LEKÁROM PRE DETI A DORAST, KTORÉHO SÚČASŤOU JE AJ ÚDAJ O POVINNOM OČKOVANÍ

4. VYPLNENÚ PRIHLÁŠKU JE MOŽNÉ DORUČIŤ MAILOM, POŠTOU, ODPORÚČAME OSOBNE S DIEŤAŤOM V PRIESTOROCH MŠ OD 2.5.2024 DO 17.5.2024 V ČASE OD 10.30 HOD. - DO 12.00 HOD.

5. ROZHODNUTIA O PRIJATÍ, ALEBO NEPRIJATÍ OZNÁMI RIADITEĽKA ZÁKONNÉMU ZÁSTUPCOVI, ELEKTRONICKY, ALEBO POŠTOU

PRIJÍMANIE DETÍ NA PREDPRIMÁRNE VZDELÁVANIE

Dieťa sa do materskej školy prijíma na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu, ktorú predloží riaditeľovi spolu s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast s vyznačením potvrdenia o povinnom očkovaní a o zdravotnej spôsobilosti navštevovať materskú školu.

Zákonné podmienky k prijímaniu detí:

1. Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa od troch rokov veku; výnimočne možno prijať dieťa od dovŕšenia dvoch rokov veku, iba so súhlasom zriaďovateľa, ak sú kapacitné možnosti

 2. Pre dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31. augusta príslušného kalendárneho roka, je predprimárne vzdelávanie povinné.

3. Podľa § 59 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) sa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole prednostne prijímajú:

  • deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné a následne
  •  deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, t. j. deti ktoré dovŕšia 4 roky do 31. augusta príslušného kalendárneho roka. Podľa § 59b ods. 2 školského zákona, ak ide o dieťa, ktoré má právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie (dieťa ktoré dovŕši 4 roky veku do 31. augusta príslušného kalendárneho roka vrátane), zákonný zástupca podáva žiadosť o prijatie dieťaťa do spádovej materskej školy podľa miesta trvalého pobytu dieťaťa, ak nepodá žiadosť o prijatie dieťaťa do cirkevnej materskej školy alebo súkromnej materskej školy.

Ďalšie podmienky prijatia na predprimárne vzdelávanie:

  1. Podľa voľnej kapacity MŠ

  2. Deti sa do MŠ prijímajú spravidla k začiatku školského roka, v priebehu školského roka len pokiaľ je voľná kapacita

  3. Zápis do MŠ sa uskutočňuje podľa pokynov zriaďovateľa.

  4. Prijímanie detí do materskej školy sa realizuje v zmysle § 59 školského zákona č. 245/2008 Z. z. Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

  5. O prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie rozhoduje riaditeľka materskej školy podľa osobitného predpisu § 5 ods. 14 písm. a) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Rozhodnutie o prijatí, resp. o neprijatí dieťaťa do materskej školy k začiatku školského roka dostane zákonný zástupca  spravidla do 30. dní odo dňa zápisu.

  6. Pri prijímaní dieťaťa má rodič povinnosť informovať riaditeľku o všetkých skutočnostiach, ktoré by mohli byť dôvodom zaradenia na diagnostický pobyt, prípadne ako dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Ak tak zákonný zástupca neurobí, riaditeľka MŠ po nástupe dieťaťa do MŠ, po zistení okolností ovplyvňujúcich výchovu a vzdelávanie pristúpi k tomu, že rozhodne o diagnostickom pobyte dieťaťa, počas ktorého sa overí, či dôjde k zmene formy výchovy a vzdelávania (§ 108 školského zákona) príp. či pristúpi, po predchádzajúcom upozornení zákonného zástupcu, k vydaniu rozhodnutia buď o prerušení dochádzky dieťaťa do MŠ, alebo o predčasnom ukončení predprimárneho vzdelávania z toho dôvodu, že materská škola nie je schopná, vzhľadom na svoje podmienky, poskytnúť výchovu a vzdelávanie primerané druhu a stupňu zdravotného znevýhodnenia dieťaťa.

Rodič je do žiadosti podľa zákona uviesť pravdivé informácie, pravdivý zdravotný stav dieťaťa a upozorniť riaditeľku MŠ o všetkých možných zdravotných ťažkostiach, zdravotných znevýhodneniach. Ak ich rodič zatají ešte pred nástupom do MŠ a zistia sa dané skutočnosti počas pobytu v MŠ ma riaditeľka právo prerušiť dochádzku takého dieťaťa!

Ak by riaditeľka materskej školy dodatočne zistila, že žiadosť o prijatie dieťaťa podala osoba, ktorá na to nemá právo, bezodkladne vykoná nápravu a požiada zákonného zástupcu, ktorému je dieťa zverené do výlučnej osobnej starostlivosti, o podpísanie žiadosti o prijatie do materskej školy.

Pri vypĺňaní žiadosti je potrebný podpis oboch rodičov dieťaťa, alebo jedného rodiča, iba vtedy ak je súdom zverené do opatery tohto rodiča. Ak pri vypĺňaní žiadosti nie je jeden rodič doma, kvôli dlhodobému odcestovaniu za prácou, alebo zdravotne indisponovaný, vtedy je potrebné k vypísanej žiadosti vypísať čestné vyhlásenie zákonného zástupcu k podpisovaniu dokumentov, viď v tlačivá na stiahnutie.

Taktiež v prípade ak sa obaja rodičia rozhodnú, aby bolo rozhodnutie poslané iba jednému rodičovi, nie obom rodičom na tú istú adresu, je potrebné doložiť k žiadosti Písomné vyhlásenie k podaniam týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, o ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, viď v tlačivá na stiahnutie.

Odporúčame prejsť si a naštudovať si ,,praktické rady ešte pre nástupom,, smiley

Všetky tlačivá v tlačivách na stiahnutie, je potrebné vypísať oboma zákonnými zástupcami a priniesť k zápisu!!!!!!!!

 

V prípade akýchkoľvek otázok môžete kontaktovať riaditeľku MŠ na čísle 0918 702 736 v čase od 10.30 do 12.00 v pracovných dňoch.